Zdokonalené Li-Ion batérie nabijete za pár minút – tech.sme.sk

Vynálezca Li-Ion predstavil dokonalejšie batérie, nabijete ich za pár minút

Nabijú sa rýchlejšie, vydržia dlhšie a nevybuchnú.

(Zdroj: The University of Texas at Austin )

AUSTIN, BRATISLAVA. Keď v roku 1979 predstavil odbornej verejnosti John Goodenough nový typ akumulátora, nemohol tušiť že Li-Ion technológia sa stane štandardom pre napájanie širokej škály zariadení – od náramkových hodiniek, cez mobily a notebooky až po dielenské náradie.

Dnes spolu s vývojárskym tímom Texaskej univerzity predviedol zdokonalenie, ktoré sľubuje rýchlejšie nabíjanie, vyššiu výdrž a oveľa vyššiu bezpečnosť pri používaní. Bez toho, aby do praxe museli vstúpiť nanotechnológie, akumulátory môžu získať úplne nové vlastnosti.

Inovácia spočíva v nahradení tekutého elektrolytu sklom, ktoré je obohatené lítiom alebo sodíkom. Vďaka špecifickým vlastnostiam možno takéto akumulátory nabiť do plnej kapacity v priebehu minút, pričom použiteľné sú aj pri nízkych teplotách na hranici – 20°C.

Hlavným prínosom však je, že kapacita sa pri rovnakom objeme strojnásobí. Tam, kde bola doposiaľ anóda z oxidu alkalického kovu, bude možné použiť kov v jeho čistej podobe. Všetka mobilná elektronika by tak bez zmeny veľkosti mohla bežať na jedno nabitie oveľa dlhšie. Laboratórne skúšky hovoria o 1200 nabíjacích cykloch, pri ktorých si akumulátory zachovajú svoje úžitkové vlastnosti.

Goodenough poukazuje na to, že zmenou elektrolytu je možné používať pri výrobe elektród lacnejšie materiály. Lítium sa dá nahradiť napríklad sodíkom, ktorý je možné vyrobiť z nerastných surovín oveľa jednoduchšie a nenáročnejšie.

Pevné elektrolyty sú predmetom vedeckého bádania už dlhšiu dobu. Univerzitný tím je však presvedčený, že sa im podarilo vyladiť laboratórne experimenty do podoby, ktorá je pripravená pre vstup do výroby s veľmi dobrým obchodným potenciálom.

DOI: 10.1039/C6EE02888H

Zdroj: Zdokonalené Li-Ion batérie nabijete za pár minút – tech.sme.sk