Doba nabíjania EV | TEVC

NABÍJANIE ELEKTRICKÉHO VOZIDLA: POROZUMENIE ČASU NABÍJANIA

Vodiči vozidiel ICE * majú rovnaký rituál: ísť na čerpaciu stanicu natankovať svoje vozidlo. Pokiaľ ide o elektrickú mobilitu, elektrické vozidlo (EV) tento zvyk prekonáva. Vodiči elektrických vozidiel môžu skutočne natankovať svoje vozidlá na mnohých rôznych miestach: na čerpacích staniciach, ale tiež predovšetkým v jednotlivých domoch, kondomíniách, podnikoch, na cestách, v obchodoch … Skrátka na všetkých miestach, kde je možné zaparkovať vozidlo.

Problém s dobou nabíjania je jedným z hlavných problémov vodičov, a napriek tomu nie je rýchle nabíjanie pre hladký a ľahký zážitok z jazdy EV potrebné. V priemere je auto zaparkované 95% času. Pre EV to znamená, že parkovanie predstavuje príležitosť na nabitie. V praxi sa 80% elektrického nabíjania uskutoční doma alebo v práci, kde sa uprednostňuje „bežné“ nabíjanie, pretože to sú miesta, kde autá zvyčajne zostanú zaparkované niekoľko hodín. Zvážené je všetko, potreba rýchleho nabíjania je obzvlášť vhodná na dlhé cesty, napríklad na cestu do dovolenkovej destinácie alebo na rozsiahle využitie vozidla, napríklad pre mobilných predajcov, služobné vozidlá alebo samostatne zárobkovo činné osoby.

DOBA NABÍJANIA EV: PRVKY, KTORÉ POTREBUJETE VEDIEŤ, ABY STE LEPŠIE POCHOPILI, AKO TO FUNGUJE

Je nevyhnutné zdôrazniť, že čas nabíjania sa nespolieha iba na výkon nabíjačky. Čas nabíjania závisí od niekoľkých premenných:

1. Napájanie dodávané počas nabíjania

Výkon sa meria v kW (alebo kVA **) a počas nabíjania sa môže líšiť. Závisí to hlavne od troch kľúčových prvkov:

  • Príkon nabíjačky, ku ktorej ste pripojili EV: Ak zapojíte nabíjačku s výkonom 43 kW do automobilu s výkonom do 100 kW, nabíjací výkon nepresiahne 43 kW. Rozsah výkonu sa môže pohybovať od 3,7 kW do 350 kW. Tento výkon bude určený zvolenou technológiou: nabíjačky na striedavý prúd poskytujú až 43 kW, zatiaľ čo nabíjačky na jednosmerný prúd umožňujú oveľa vyššie úrovne výkonu, až do dnešného dňa až 350 kW.
  • Nabíjanie akceptované vaším EV: Výkon, ktorý môže každé vozidlo tolerovať, sa líši od EV k druhému. Ak váš EV akceptuje až 22 kW a pripojíte ho k nabíjaciemu bodu 43 kW, nabíjanie nepresiahne 22 kW.
  • Úroveň nabitia batérie: rovnako ako nabíjanie mobilného telefónu bude rýchlosť nabíjania EV závisieť od úrovne batérie. EV zvyčajne strávi nabíjaním batérie toľko času medzi 20% a 80%, ako medzi 80% a 100%. Y ou preto môže optimalizovať doba nabíjania a skôr nabíjať svoje vozidlo, keď je hladina batéria nie je príliš vysoká.

2. Kapacita batérie elektrického vozidla

Objem palivových nádrží vozidiel ICE (meraný v litroch) nie je celkom rovnaký, kapacita batérií – meraná v kilowatthodinách (kWh) – nie je rovnaká pre všetky elektrické vozidlá. Pre obidve kapacity určuje dojazd vášho vozidla a v prípade elektromobilov aj o dobe nabíjania.

3. Ďalšie prvky môžu ovplyvniť dobu nabíjania EV

  • Klimatické podmienky: veľmi vysoké teploty ovplyvnia nabíjačky, najmä nabíjačky s vysokým výkonom. V prípade veľmi vysokých teplôt , bezpečnostný systém môže byť aktivovaný do klieští alebo vypnúť nabíjanie relácie, aby sa zabránilo incidentom.
  • Je tiež dôležité použiť vhodný kábel na dobitie elektromobilu, pretože musí akceptovať energiu dodanú nabíjacím bodom. V opačnom prípade bude úroveň výkonu „obmedzená“.

Ďalšie informácie o časoch nabíjania nájdete online simulátory času nabíjania, ako napríklad simulátory zobrazené spoločnosťou EVCompare  alebo je-roule-en-electrique.fr . Tento posledný projekt je vyvinutý v partnerstve spoločnosti TOTAL. Ak sa chcete dozvedieť viac, môžete si pozrieť našu stránku Projekty a inovácie  .
Na splnenie rozmanitosti spôsobov nabíjania ponúka spoločnosť TOTAL širokú škálu nabíjacích bodov prispôsobených profesionálom a individuálnym potrebám. Objavte naše produkty a služby kliknutím tu .

* Motor s vnútorným spaľovaním

** Výkon AC nabíjačiek sa niekedy meria v kVA, čo zodpovedá ekvivalentu kW.

Source: Doba nabíjania EV | TEVC