Testovanie Hyundai IONIQ Electric: vysoko efektívny nováčik Nórske združenie elektrických automobilov

Testovanie Hyundai IONIQ Electric: vysoko efektívny nováčik

Testovanie Hyundai IONIQ Electric: vysoko efektívny nováčik

Spoločnosť Hyundai IONIQ bola kritizovaná za príliš nízku kapacitu batérie, ale zaberá takmer prekvapujúcou účinnosťou. V letnom období nie je míňanie výdavkov na kilowatthodinu na míľu nijakou veľkou výzvou.

Pred testom som zvyčajne nadšený, ale keď príde na trh úplne nový model, je to niečo jedinečné. Tentoraz tiež preto, lebo už je to dávno, čo sa na trh dostalo nové elektrické vozidlo – a kvôli diskusiám o veľkosti batérie.

Mohla by sa hlasovať o predchádzajúcej hypotéze o účinnom pokroku, čiastočne kvôli jemnej aerodynamike (cd: 0,24) – a preto by bolo dobré na dlhšie cesty? Krátka odpoveď znie áno.

Bolo to takmer akoby som neveril v osobnú spotrebu, po prejdení trasy Drammen-Sigdal-Krødsherad-Drammen, vzdialenosť 152 km s rôznou topografiou. Toto číslo v skutočnosti znamenalo, že auto nebolo príliš ďaleko na to, aby vyhovovalo skôr nápaditému testovaciemu cyklu NEDC.

Rovnaká skúšobná trasa prebehla minulú nedeľu s modernizovaným BMW i3. Bolo to tiež veľmi efektívne , ale IONIQ vykázal ešte lepšie sadzby.

Ak pôjdete ďalej, dostanete ostatné predbežné závery založené na teste, ktorý sa, žiaľ, stal príliš krátkym.

Viac ako 300 predobjednávok

Hyundai prichádza neskoro na večierok s elektrickým autom a robí tak s formátom automobilu, ktorý môže byť primárne spojený s Toyota Prius. Dnes s týmto usporiadaním nie sú na trhu žiadne iné elektrické vozidlá.

Podľa spoločnosti Hyundai Motor Norway už 300 nových Nórov predobjednalo nové elektrické vozidlo.

IONIQ ponúka priestranný a priehľadný priestor a vzadu je batožinový priestor, ktorý rozhodne stojí proti dymu v kompaktnej triede. Kožené sedadlá sú dobré a poskytujú extra vetranie. V tomto cenovom rozpätí nie sú to každodenné náklady, rovnako ako väčšina ostatných zariadení.

Tu je tiež niektorá podstata IONIQ: Veľa áut za rozumnú cenu. Cenovka spochybňuje celý zavedený odkaz a zoznam zariadení je na prémiovej úrovni. Tu sú zmeny súborov a výstrahy slepých zón, adaptívne tempomaty, DAB a oveľa viac. Voliteľné zoznamy zahŕňajú elektrické zariadenia relevantné pre autá, ako napríklad tepelné čerpadlo a ohrievač batérie

Skutočnosť, že existuje veľa plusov, však neznamená úplnú absenciu mínus. Mnohí si zvykli ovládať predhrievanie a nabíjanie prostredníctvom aplikácie na smartfóne. Táto funkcia zatiaľ nemá IONIQ, hoci sa dá relatívne ľahko opraviť pomocou dotykového displeja vo vozidle (na obrázku vyššie).

Zostalo 9 z 18 úderov batérie

Skúšobná trasa v Buskerude ponúkala takmer optimálne podmienky so suchou cestou a dvadsiatimi deviatimi stupňami. Bol zvolený program ekologického riadenia (s klimatizáciou) (namiesto normálneho alebo športového) a klimatizácia bola nastavená na 17 stupňov – a to iba na strane vodiča. Šetrí energiu. (Táto funkcia je veľmi podobná Kia Soul Electric, ktorá má tiež rovnaký systém ponúk na obrazovke.)

Existujú tiež tri rôzne úrovne regenerácie, v závislosti od tvaru dňa. Tu som si vybral druhú úroveň. Rýchlo sa ukázalo, že auto je efektívne; v Mjøndalene vodičský počítač vykázal 0,83 kWh / míľu. Takže na začiatku výletu nie je potrebné zdôrazňovať, ale stále poskytoval veľmi dobrú indikáciu predtým, ako sa poskytlo niekoľko výškových metrov.

Indikátor rozsahu je veľmi triezvy a nedal falošné nádeje. Spotreba Sigdal sa spotrebovala okolo 1 kWh / míľu, predtým ako stúpal z údolia po hranicu obce Krødsherad, zvýšil priemer na 1,17.

Pri prechode z Hokksundu naspäť bolo jasné, že spotreba bola na dosah. Na konci jazdy bolo zariadenie 1,02 kWh / míľa.

Zostalo 9 z 18 úderov batérie. To znamená, že by malo byť možné znovu spustiť tú istú jazdu bez dobíjania, zatiaľ čo riadiaci počítač uviedol 103 zvyšných kilometrov. Teda najmenej 25 míľ vo vnútri, a neberiem do úvahy, že je možné hádzať podstatne dlhšie. K čomu auto dodá v zime, sa samozrejme musíme vrátiť.

Ako spustiť IONIQ

IONIQ váži 1420 kg (vrátane vodiča) a umiestňuje ho do spodnej vrstvy kompaktnej triedy. Má pred sebou elektrický motor a batéria sa nachádza pod priestorom pre cestujúcich. Má samozrejme lítium-iónovú chémiu, ale inžinieri spoločnosti Hyundai si vybrali typ polyméru.

Dôvodom by malo byť to, že majú menšie samovybíjanie a tiež, že vydržia viac cyklov nabíjania, než dôjde k oslabeniu kapacity. Bunky sú ploché – a štvorcové – a mali by sa preto ľahšie stohovať do jedného balenia. Rozloženie hmotnosti v aute je rovnako dobré, čo je dobre zaznamenané počas jazdy.

V prvom rade sa IONIQ ľahko otáča. Zároveň má dobre vyladené nastavenie podvozku a odpruženia, ktoré ponúka veľa potešenia z jazdy. Pocit dosky je celkom priamy a so zvyškom skúsenosti je dobre spojený. A urobte ma zle: Skutočnosť, že je to také potešenie z jazdy, tiež spôsobuje, že počas testu spotreby je trochu náročné dostať sa presne na rýchlostný limit.

Je vhodné spomenúť, že IONIQ má nízku hlučnosť. Odviedla dobrú prácu pri udržiavaní cesty a vetra mimo priestoru pre cestujúcich a vytvárala tak príjemnú atmosféru.

Pokiaľ ide o výkon, IONIQ sedí uprostred stromu. Zvyčajne to je rýchlosť elektrického vozidla od 0 do 50 km / h a za 0,9 sekundy odstraňuje 0 – 100 km / h. To drží habadej pre väčšinu.

Regenerácia, nabíjanie a batéria

Prostredníctvom dotykovej obrazovky môžete získať priebežné informácie o spotrebe energie elektromotorom, kúrením / vetraním a inými elektrickými komponentmi. Indikátor rozsahu sa tiež nastaví, ak zatiahnete za viac ventilátora, tepla alebo chladu a takým spôsobom podporíte moderovanie.

Počas jazdy získate dobré vedenie na prístrojovej doske, aby ste udržali spotrebu a regeneráciu na správnej úrovni prostredníctvom ľavého stĺpca – ktorý zobrazuje „náboj“ (regenerácia), „eko“ (jemným stlačením pravého pedála) a „pwr“ (tvrdá práca) ).

IONIQ je nastavený s európskym štandardom pre rýchle nabíjanie Combo / CCS a môže spotrebovať až 70 kW energie (DC). Poskytuje nabíjaciu dobu 0-80 percent za 30 minút pri ideálnych podmienkach pomocou rýchlej nabíjačky 50 kW. (Vďaka modernej rýchlej nabíjačke s výkonom 100 kW sa môžete dostať až na 20.)

S prístupom na 32-fázový (1-fázový) kurz sa môže čas nabíjania doma (alebo na flex nabíjačke) skrátiť na 4-5 hodín, pretože vozidlo má štandardne zabudovanú nabíjačku s výkonom 6,6 kW.

Nabíjanie v domácnosti pri 3,4 kW / 15A počas tohto testu trvalo asi deväť hodín.

Dôležité hodnotenie ceny a vybavenia

Skepticizmus voči veľkosti batérie je zväčša nedôvodný. Dôvodom je samozrejme zistenie, že IONIQ je rovnako efektívny ako je, a teda sa dobre darí s množstvom energie, ktoré má k dispozícii.

Je tiež dodávaný s dlhým zoznamom zariadení. Rada si musí zvoliť technologický balík, ktorý bude obsahovať dôležité zimné doplnky, ako napríklad tepelné čerpadlo a ohrievač batérie. So všetkým, vrátane kožených sedadiel s elektrickým nastavovaním a strešným oknom, pristane auto za približne 280 000 libier. Podrobnosti o zariadení nájdete tu .

Stručne povedané; Niet divu, že toto je verzia IONIQ, ktorej cieľom je Hyundai predať väčšinu – napriek skutočnosti, že ako hybridný, tak aj dobíjateľný hybridný systém sa uvádza na trh neskôr.

Pokiaľ ide o záruku, patrí medzi najlepšie: 8 rokov / 200 000 km pre batériu a 5 rokov / neobmedzený počet najazdených kilometrov pre zvyšok vozidla. IONIQ má očividne veľa spoločného a dodáva na trh niečo nové – napriek tomu, že to nespĺňa potreby ľudí, ktorí chcú mať elektrický stanový vagón s prívesom.

PS. Z dôvodu krátkej pôžičky automobilu nebolo možné na diaľnici získať extra veľkú vzdialenosť. Dnes dopoludnia však bolo možné viesť 52 km dlhý úsek E18 z mesta Drammen do Osla s teplotami medzi 12 a 15 stupňov pri priemernej spotrebe 1,09 kWh (čo zodpovedá 18% kapacity batérie, ako je znázornené nižšie). To by potvrdilo zvyšok dojmu v teste.

TECHNICKÉ ÚDAJE: Hyundai IONIQ Electric

  • Výkon: 88 kW / 120 k
  • Krútiaci moment: 295 Nm
  • Zmiešaná spotreba (uvedená): 1,15 kWh / míľa
  • Zmiešaná spotreba (skúška, leto): 1,1 kWh / míľa
  • Dosah (za predpokladu): 280 km (NEDC)
  • Dosah (test, leto): 250+ km
  • Batéria: 28 kWh brutto (netto potvrdená)
  • Palubná nabíjačka: 6,6 kW AC (230 V 1-fázová)
  • Hmotnosť: 1 420 kg vrátane vodiča
  • DxŠxH: 4,47 × 1,82 × 1,46
  • Batožinový priestor: 350 litrov
  • Najvyššia rýchlosť: 165 km / h
  • 0-100 km / t: 9,9 sekundy
  • Cena (testovacie vozidlo):  pribl. 280 000 DKK (najlacnejšie od 239 950)

Zdroj: Testovanie Hyundai IONIQ Electric: vysoko efektívny nováčik Nórske združenie elektrických automobilov